Koji faktori utiču na krajnju cenu transporta robe?

Ključni faktori koji utiču na cenu transorta robe jesu svakako dimenzije tereta, vrsta tereta i udaljenost destinacije na koju se roba prevozi, ali to nisu i jedini faktori koji se razmatraju prilikom procena cene transporta robe ili selidbe. Konačna cena transporta robe formira se na osnovu  brojnih drugih faktora, koji mogu uvećati ili umanjiti njen iznos, zato se treba dobro obavestiti pre nego se odlučite za agenciju koja će za vas i vašu firmu obavljati transport robe.

  1. Dimenzije tereta – Dužina, širina, visina, ali i težina samog tereta određuju u mnogome vid transporta koji će se koristiti, ali i transportno sredstvo koje će se koristiti. Za manje terete koristi se uglavnom kombi prevoz i avio transport, dok se za one veće, zahtevnije terete koriste šleperi, ali i kontejneri, koji se prevoze velikim teretnjacima ili brodovima. cena transporta robe beocontrol
  2. Koja vrsta tereta se prevozi? –  Cena prevoza razlikovaće se ukoliko se prevoze opasne materije, roba koja zahteva čuvanje na optimalnim temperatura ili teret u difuznom stanju. Vrsta tereta ne određuje samo transportno sredstvo kojim se teret prevozi, već i dodatne takse i dozvole koje se moraju pribaviti, što svakako uvećava cenu transporta.
  3. Posebnu kategoriju i cenovnik imaju tereti velikih i vangabaritnih dimenzija tzv. specijalni tereti, s obzirom da oni zahtevaju posebnu opremu tokom transporta, utovara i istovara, ali i dodatan vid osiguranja i veliki broj posebnih dozvola, zbog eventualnog ometanja drugih učesnika u saobraćaju.
  4. Ukupna vrednost tereta je još jedan od faktora koji utiče na cenu transporta,  jer dodatne takse na vrednost prilikom prelaska granice i osiguranja takođe podižu cenu transporta.
  5. Destinacija na kojoj se vrši transport robe je jedan od bitnijih faktora, obzirom da je međunarodni transport  mnogo skuplji nego onaj koji se vrši unutar granica iste države. Razlog tome jesu svakako izmenjena regulativa, državne takse i porezi, ali i mogući neplanirani zastoji usled nepredviđenih situacija.
  6. Osiguranje robe jedan je od faktora koji takođe podiže cenu transporta. Uglavnom sve firme za transport robe u krajnju ponudu cene uključuju uslugu osiguranja, bar onog osnovnog, dok je svako dodatno osiguranje i dodatni trošak na koji morate računati.
  7. Drugi posebni lični zahtevi, kakvi su brza isporuka, ili usluga isporuke ’’od vrata do vrata’’, dvadesetčetvoro časovno praćenje u mnogim firmama se podrazumevaju, i kao takvi su uračunati u osnovnu ponudu, ipak ovo nije pravilo, a ako su definisani kao dodatne usluge svakako će biti uredno zavedene u vašem krajnjem računu, jer zahtevaju posebna dodatna sredstva da bi se izvršili po dogovoru.

Kontakt

Beocontrol doo
Vojni put II 276c, 11283 Beograd

Tel: 011/ 210 60 00
Fax: 011/ 210 32 22
Мob: 062/ 62 88 50 (07.00 – 20.00h)

Radno vreme:
Radnim danima: 08.00 – 18.00h
Subotom: 08.00 – 18.00h,
Nedeljom: 09.00 – 15.00h