Prevoz životinja

Zbog kratkog vremena transporta ubedljivo najkomforniji i najpogodniji vid prevoza životinja je još uvek avio transport, ipak on ima svoja ograničenja, pa nije uvek moguće sve životinje prevoziti avionom. Avio kompanije pod određenim uslovima dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca uz određenu novčanu nadoknadu, dok se za organizovani prevoz životinja, krupnih i sitnijih, uglavnom koriste drugi vidovi transporta, najčešće transport kamionima ili železnicom.

Ipak i u jednom i u drugom slučaju, da bi se zaštitila prava životinja i humano ophodilo prema njima tokom transorta neophodno je zadovoljiti određene zahteve i ispoštovati veoma stroga pravila koja možemo podeliti u dve osnovne grupe.  Prva grupa pravila štiti životinje od bilo kakvog vida maltretiranja i patnje, dok se druga grupa pravila odnosi na garanotvanje opšteg zdravstvenog stanja životinja koje ulaze u drugu državu, a kako bi se izbegli različiti vidovi epidemija, zaraza i širenja bolesti. Tako je, bez obzira na vid transporta, neophodno da svaka životinja ima svoj pasoš i zdravstveni karton u kome pored opštih podataka o vlasniku, poreklu i starosti postoje podaci o zdravstvenom stanju životinje i svim vakcinacijama.prevoz životinja beocontrol

Na prvoj grupi, opštih pravila o prevozu životinja tokom dužih putovanja, koja traju najmanje 8 sati, insistira se ne bi li se obezbedili humani uslovi putovanja životinja i ona u najvećem broju slučaja određuju šta sve vozila koja prevoze životinje moraju da imaju. Tako je prilikom prevoza svih vrsta životinja neophodno obezbediti:

1. adekvatnu ventilaciju – kako bi se životinjama obezbedilo dovoljno kiseonika, uklonili neprijatni mirisi iz vozila, regulisala temperatura i vlažnost, a uslovi transporta učinili najsličniji onima u kojima životinje svakodnevno provode vreme.

2. dovoljno svetla – svako transportno sredstvo u kome se vrši prevoz životinja mora posedovati prozore ili staklene otvore na krovu vozila kako bi se obezbedilo dovoljno dnevne svetlosti.

3.  adekvatnu opremu za hranjenje i piće, kao i dovoljne zalihe vode i hrane za predviđeno vreme transporta. Pravilima za prevoz životinja određeno je da je neophodno da rezervoar vode iznosi najmanje 1,5% maksimalne popunjenosti vozila teretom.

4.  senzore za praćenje temperature i alarme  koji upozoravaju vozača i pratioce na eventualna odstupanja od optimalnih uslova

5.  adekvatnu fizičku zaštitu – tako se životinje koje se prevoze u avionu smeštaju u svoje kaveze ili posebne kontejnere koji odgovaraju specifičnoj vrsti životinja, dok drugi vidovi transporta podrazumevaju dovoljan broj zaštitnih pregradi, bokseva ili drugih sigurnosnih mesta, kako bi se izbegle fizičke povrede tokom transporta.

Ovo je spisak osnovnih stvari o kojima treba voditi računa, a on se proširuje u zavisnosti od vrste životinja koja se prevozi, težine, ali i zemlje u koju se životinje voze. Kao i kod prevoza drugog tereta, svaka zemlja ima svoju regulativu i kada je u pitanju prevoz životinja, pa je od velike važnosti za svaku firmu koja se bavi transportom da pribavi od klijenta detaljne informacije o tome o kakvom vidu željenog transporta je reč, koja vrsta životinja se prevozi, koje su starosti, kakvog opšteg stanja i naravno koja je krajnja destinacija. Imajte u vidu da će sve ovo umnogome uticati i na krajnju ponudu, ali i ukupnu cenu transporta.

Kontakt

Beocontrol doo
Vojni put II 276c, 11283 Beograd

Tel: 011/ 210 60 00
Fax: 011/ 210 32 22
Мob: 062/ 62 88 50 (07.00 – 20.00h)

Radno vreme:
Radnim danima: 08.00 – 18.00h
Subotom: 08.00 – 18.00h,
Nedeljom: 09.00 – 15.00h