Šta sve treba znati pre početka transporta opasne robe?

transport opasne robe beocontrolTransport robe nije uvek tako jednostavna stvar, naročito kada je reč o robi specifičnih karakteristika. I dok je prilikom transprta stvari uvek neophodno voditi računa o načinu pakovanja i ophođenja prilikom prevoza, posebna pažnja i dodatne mere opreza su obavezne prilikom transporta opasne robe. Na to nas obavezuju ne samo zakonska legilativa, već i obzirnost prema životnoj sredini u kojoj živimo, jer svako neadekvatno rukovanje opasnom robom može lako da poprimi oblik opšte katastrofe.

Upravo zato prevoz opasne robe spada u najkomplikovaniji vid transporta, te je prilikom istog neophodno voditi računa o brojim merama opreza, od kojih ćemo za vas izdvojiti najbitnije.

    1. Zaštita ovakve robe za transport mora da bude sigurna i izdrži normalni pritisak prilikom transporta, ali i višestruko istovaranje i utovaranje tereta. Tako od zavisnosti od robe do robe, postoje posebni zahtevi za špedicijom i pakovanjem koji se moraju ispuniti.
    2. Kako se u opasan teret ubrajaju i eksplozivni materijali, i  zapaljiva ulja, zatim toksične materije u različitim agregatnim stanjima, neophodno je obezbediti i adekvatno vozilo (kontejner, tenk ili vagon) opet po određenim standardima. Sama vozila moraju takođe biti osigurana i opremljena sigurnosnom opremom.
    3. Upakovana roba zajedno sa vozilom koje prevozi teret mora biti vidno obeleženo, a ljudi koji rukuju robom uredno prijavljeni u Agenciji za životnu sredinu.
    4. Uz sve to neophodno je imati kvalifikovanog savetnika, al ii vozače koji je pripremljen i edukovan da reaguje u slučaju nezgode.

Zbog svega pobrojanog organizovanje prevoza opasnog tereta u sopstvenoj režiji je izuzetno komplikovan, odgovoran i finansijski zahtevan posao. Brojna profesionalna oprema, kvalifikovani ljudski resursi i velika odgovornost za robu kojom upravljate povećavaju cenu transporta ovakve robe, ali je svakako sigurnije da ovakav posao poverite profesionalnim  firmama koje već duže vremena imaju iskustva iza sebe. Iako je cena uvek presudna u svim vidovima poslovanja, mi ipak savetujemo da se u slučaju transporta robe rukovodite iskustvom koje angažovana firma ima, bezbednosnim standardima na kojima insistira i certifikatima kojima može da se pohvali. Ovo će biti najsigurnije i za vašu robu, al ii za našu životnu okolinu.

Kontakt

Beocontrol doo
Vojni put II 276c, 11283 Beograd

Tel: 011/ 210 60 00
Fax: 011/ 210 32 22
Мob: 062/ 62 88 50 (07.00 – 20.00h)

Radno vreme:
Radnim danima: 08.00 – 18.00h
Subotom: 08.00 – 18.00h,
Nedeljom: 09.00 – 15.00h