Železnički transport robe

Železnički transport robe predstavlja upotrebu železnice i vozova za prevoz robe. To je vrsta transporta koji koristi vozila koja se kreću određenim stazama (šinama ili prugama). To je jedan od najvažnijih, najčešće korišćenih i veoma isplativih načina prevoza robe na dugim, ali i kratkim rastojanjima. S obzirom da ovaj sistem radi na metalnim (uglavnom čeličnim) šinama i točkovima, on ima svojstvenu prednost manjeg otpora na trenje koji pomažu prikačiti više tereta u smislu vagona. Ova kompozicija lokomotiva i vagona poznata je kao voz. Celu kompoziciju pokreće lokomotiva koja ima električni ili dizel motor.

Železnički saobraćaj je postao jedan od najpouzdanijih načina prevoza u smislu sigurnosti. Vozovi su brzi i najmanje pogođeni uobičajenim vremenskim turbulencijama poput kiše ili magle, u poređenju sa drugim vidovima transporta. Železnički saobraćaj je bolje organizovan od bilo kojeg drugog transportnog medija. Ima fiksne rute i rasporede. Usluge železničkog transporta su sigurnije, jedinstvene i redovne u odnosu na druge vidove prevoza. Železnički saobraćaj potiče od vučnih naprava i kočija još od vremena antičke Grčke. Sada se razvio u moderan, složen i sofisticiran sistem koji se koristi u gradskim, međunarodnim i trans kontinantalnim mrežama na velikim daljinama.

Železnički saobraćaj je podsticaj ekonomskog napretka, koji se koristi za transport robe kao i ljudi. Varijacije uključuju putničke železnice, podzemne (ili nadzemne) urbane metro železnice i prevoz robe. Železnički saobraćaj ima i određena ograničenja. Jedno od najvećih ograničenja železničkog saobraćaja je visoka cena. Potreban je veliki kapital za izgradnju i održavanje vagona, a troškovi se uvećavaju kada se izgradi celokupna železnička mreža. Troškovi izgradnje, održavanja i režijskih troškova su veoma visoki u poređenju sa drugim vrstama transporta. Takođe, železnički saobraćaj ne može pružiti usluge od vrata do vrata jer je vezan za određenu prugu kojom se kreće. Pretovar robe uključuje veću cenu, više habanja i trošenje vremena.


 

 


Kompanija Beocontrol organizuje železnički transport robe iz bilo kog mesta u Srbiji ili svetu ka bilo kojoj destinaciji kvalitetno i pouzdano.

S obzirom na to da posedujemo najsavremeniju opremu i iskustvo, u stanju smo da ponudimo i uslugu transporta opasne robe i transporta specijalnih tereta, kao što su vangabaritni i nestandardni tereti.

Kontakt

Beocontrol doo
Vojni put II 276c, 11283 Beograd

Tel: 011/ 210 60 00
Fax: 011/ 210 32 22
Мob: 062/ 62 88 50 (07.00 – 20.00h)

Radno vreme:
Radnim danima: 08.00 – 18.00h
Subotom: 08.00 – 18.00h,
Nedeljom: 09.00 – 15.00h